Laten praten
Auteur: Caris, G.J.
Categorie: Opvoeding van kinderen en jongeren

Prijs: € 7.50
Ouders van jonge kinderen hebben behoefte aan ondersteuning bij de opvoeding van hun kinderen. Zij praten graag over medische, verzorgende en opvoedende zaken aansluitend bij de leeftijd en ontwikkeling van hun kinderen. Een doel van opvoedingsondersteuning is het vergroten van het gevoel van compe¨tentie van opvoeders. Het consultatiebureau van het kruiswerk of de thuiszorg is een geschikte plaats voor het ondersteunen van opvoeders. Bijna alle ouders in Nederland bezoeken regelmatig dit bureau. Gesprekken over opvoeding kunnen aansluiten bij verzorgende en medische onderwerpen zoals ze op het consultatiebureau aan de orde komen.
In dit onderzoek is nagegaan welke vaardigheden van wijkverpleegkundigen in dit opzicht effectief zijn, dat wil zeggen dat ze competentie van ouders als opvoeders helpen te vergroten. Het gaat dan om non-verbale en gesprekstechnische vaardigheden van de wijkverpleegkundige.
Consulten die effectief zijn in het vergroten van de competentie van opvoeders worden overigens niet als betere consulten beoordeeld. CliŽnten en wijkverpleegkundigen oordelen verschillend over de kwaliteit van de consulten op het consultatiebureau. En ook deskundigen die niet betrokken zij bij het consult hebben weer een ander oordeel.
In dit onderzoek zijn 88 consulten op videoband opgenomen en geanalyseerd. De resultaten van dit onderzoek zijn vergeleken met de meningen van cliŽnten, wijkverpleegkundigen en van onafhankelijke deskundigen.

Andere boeken binnen Opvoeding van kinderen en jongeren