Kinderen zijn al groot
Auteur: Berding, Joop
Categorie: Pedagogiek

Prijs: € 3.50
Kinderen zijn al groot geeft de kerngedachten weer van een groot pionier in het werken met jonge kinderen die lang in de schaduw is gebleven van befaamde personen zoals Freud en Montessori, Piaget en Petersen.

Het werk van Korczak is doordrenkt van zijn verwondering en belangstelling voor wat er in het kind omgaat, van zijn grote creativiteit in de omgang met kinderen en zijn klemmende oproep tot respect voor kinderen.
De pedagoog, arts en schrijver Janusz Korczak heeft zichzelf zijn hele leven twee vragen gesteld: 'hoe kan ik van een kind (dit kind) houden en het begrijpen? en: 'hoe kan ik een kind (dit kind) respecteren en het vertrouwen?' Voor Korczak zijn dit geen vrijblijvende vragen. Hij is in en door het werken en samenleven met kinderen tot het stellen van deze vragen gekomen. Hij verbindt er directe, praktische consequenties aan: voor zichzelf, voor opvoeders, voor kinderen, voor de samenleving. Korczaks standpunt is: het werken en samenleven met kinderen maakt dat je als opvoeder elke dag iets leert. Maar dan moet je zo nu en dan even afstand nemen en erover nadenken. Ook moet je bereid zijn gaandeweg stapjes terug te doen.

Deze uitgave is een direct in de praktijk van het kinderwerk te gebruiken 'gids', omdat er op systematische wijze de belangrijkste onderwerpen in de dagelijkse omgang met kinderen aan de orde worden gesteld. Dit wordt ge´llustreerd aan de hand van het werk van Korczak. De taal van Korczak die in deze voorbeelden doorklink is zo ongehoord levendig dat je je niet alleen in contact voelt met de man en zijn gedachten, maar ook met de kinderen waar hij het over heeft.

Door de heldere opbouw en de vele praktische voorbeelden een onmisbaar boek voor 'alledag', voor een ieder die in kinderen is ge´nteresseerd.


Andere boeken binnen Pedagogiek